söndag 24 oktober 2010

Höstmat

När lövhögarna växer, temperaturen sjunker och dagljuset har allt kortare tid på sig att förmedla energi och lite värme är det dags att släppa alla tankar på sommarens smaker och istället rikta uppmärksamheten mot värmande, mustig höstmat. Jag gjorde en gryta med många höstiga ingredienser och lät den stå och gosa sig mör och fyllig på låg värme. Det bästa med grytor är att man kan hiva i lite vad man känner för. Och att men lika gärna kan göra mycket när man ändå är igång och sedan ha trevliga burkar att ta fram ur frysen de dagar när man knappt hinner fundera över middag. Och att det är så gott. Och att det är relativt billigt. Och hälsosamt. Och att det doftar i hela köket efter ett par timmars puttrande. Och att det KÄNNS att det ligger omsorg och kärlek bakom, en gryta är liksom matlagningens trygga och varma mormorskram som får lov att ta tid.




Denna gången består grytan av fransyska, persiljerot, palsternacka, morot, rotselleri, små steklökar, lite vitlök, massor av rött vin, ekologisk buljong i tärningar (innehåller inte glutamat), enbär, svartpeppar, en kryddbukett av salvia, timjan, persilja och lagerblad, trattkantareller, gula kantareller, skogschampinjoner och pulvriserad karljohansvamp. Värmer i den kolmörka kvällen och gör gott för kropp och själ!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar