onsdag 27 oktober 2010

Bröd på 4 minuter


Det tar inte längre tid att röra ihop ett gott bröd som detta.  Första gången jag smakade det var på en picknick i Lunds stadspark en vacker vårkväll för länge sedan. Mmmm... Hursomhelst så fick jag receptet och bakar det ofta. Håller man sig till proportionerna mellan filmjölk, mjölsorter och fröer är det bara att experimentera och använda vad man känner för och vad som finns hemma.



Till brödet behövs:
1 liter filmjölk (godast med 3%)
1 dl mörk sirap
6,5 dl grahamsmjöl och/eller grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl  
2 dl rågkross
2 dl naturella solrosfrön
1 dl krossade linfrön
2 dl hackade fikon, dadlar, torkade tranbär eller annan frukt eller bär
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Rör ihop allt, häll över i två brödformar och grädda i ugnens nedre del på 175° i 1,5 timmeLåt helst bröden svalna i formarna och vila till nästa dag.



Brödet passar riktigt bra till den traditionella jul- och påskmaten men jag tycker om det året runt och med olika pålägg. Ikväll blir det en liten macka med mögelost och sommarens plommonsylt. Just denna ost heter Amorin och jag köpte den för att se om den kunde matcha favoriten St Agur. Det kunde den inte alls. Fast det vet man ju inte innan man har provat…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar