söndag 24 oktober 2010

Äpplepaj



För mig finns bara ett no-no när det gäller äpplepajer och det är att lämna kvar små vassa bitar av äpplenas kärnhus.  Annars är det bara att köra loss med fräscha äpplen och härliga pajdegar. Min bästa och  lättaste  paj är knäckig och jättegod och håller dessutom bra i kyl om det mot förmodan skulle bli något över.
Dessutom kan man använda den till alla frukter och bär som det passar att göra paj på. Bara att t ex hälla en påse frysta hallon och blåbär i en form och smula degen över, koka ihop lika delar rabarber och jordgubbar med socker och sedan täcka med degsmulor eller som här, kanelpudra äpplebitar och smaksätta degen med några teskedar nystött kardemumma. 


Smält 120 g smör i en kastrull stor nog att röra ner alla ingredienserna i och låt svalna lite. Blanda ner 1,5 dl strösocker, 2 dl vetemjöl och 0,75 tsk bakpulver i smöret och blanda runt, gärna med händerna. Vill man smaksätta med något passar man på nu. Det kan vara hackade nötter, rivet citron- eller limeskal, kardemumma, vanilj eller något annat man känner för. Smula över frukten i pajformen (ca 21 cm i diameter), grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 20 min. Vill man använda större pajformar kan man dubbla eller tredubbla degen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar