onsdag 22 december 2010

Julstök

Ute ligger snön tjockare än någonsin (nästan) och inne drar det ihop sig till jul. Jag bestämmer mig för att det är betydligt smartare och roligare att satsa på matlagning än städning när timmarna fram till julfirandet börjar bli få.





Vill man göra egen sås till sin rökta eller gravade lax och är begåvad med en stavmixer är det lätt gjort.
Till ca 1 dl färdig sås (bara att öka på om man vill göra flerdubbelt) behövs:

3 msk stark senap
1 msk strösocker
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger/vit balsamvinäger
rivet skal från en citron
salt och peppar
ca 0,5 dl olja (helst en ganska neutral smak, matolja funkar bäst)
Finhackad dill (så mycket man känner för)






Blanda allt utom olja och dill i en hög och smal fom och kör med stavmixern medan
oljan hälls ner i tunn stråle. Man häller i olja tills såsen blir så tjock som man vill ha den och till sist rör
man ner dill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar