lördag 1 januari 2011

Nyårsafton


Årets sista kväll är speciell.  Tankar, känslor, förhoppningar och önskningar blir kanske ännu lite mer påtagliga än annars. Fyrverkerier fyller himlen och oavsett hur, var eller med vem man vakar in det nya året väljer många att förgylla stunden med lite extra omsorgsfullt utvald och lagad mat. Min nyårsafton firades med ännu ett lyckat knytkalas tillsammans med familj och goda vänner. Åtta barn och åtta vuxna fyllde huset med liv och borden med helt underbar mat.  Alla bidrog tillsammans till kvällens meny som blev en fantastisk avslutning på år 2010!


Kvällen inleddes med flera sorters lyxiga och goda "småplock". Italiensk salami, oliver, plommonkapris, en röra med gurka och färskost, små krutonger med lax och en crème med bl a getost och mynta  och ännu en sorts små krutonger med crème fraiche, rödlök och kalixlöjrom. Champagnen och pommac bubblade i glasen



Som förrätt severades vi ceviche på riktigt fin lax, svärdfisk och tonfisk. De vita och rosa skivorna täcktes med fint hackad gul och grön paprika, rödlök och vitlök, svartpeppar, olja och pressad citron. En väldigt god och mycket vacker förrätt som dessutom fick champagnen att smaka ännu godare.



Vi stod för varmrätten som bestod av dovhjortfilé, potatisgratäng (funderade först på potatiskaka men fick inte logistiken att gå ihop med 16 personer och en dysfunktionell ugn) sås på rödvin och passerade blåbär, sallad med blandade blad och sugarsnaps, chutney på rabarber, rödlök, äpple, chili och rosmarin, stekta portabellosvampar och champinjoner, baconkrisp och cheddarchips. Kul att fundera ut och förbereda lite extra tillbehör vilket inte är så lätt att hinna om man inte hjälps åt och har knyte! Ett ganska maffigt Barolovin passade bra till.



För de yngre gästerna sprakade isfacklor i två fina glasstårtor, en med smak av hallon och en med choklad. Mycket uppskattat! Minst lika uppskattad var desserten för sällskapet lite mer vuxna. Fondants på vit choklad med syrlig sås på passionsfrukt och yoghurt som tillsammans med skogshallon och ett vitt vin från Loire, Anjou Blanc, smakade otroligt gott.


Familjen som gjorde desserterna hade också med en spännande liten påse med de lyxigaste praliner man kan tänka sig. Champagnetryffel och bladguld... mmmm...
Plötsligt var klockan fem i tolv och sexton personer skulle hitta sina ytterkläder, skor och ihopkorvade vantar och störta ut i den krutdoftande kalla vinternatten. En av våra omtänksamma gäster fixade då mitt i kaoset ihop små varma smördegsplattor med färska fikon och getost. Gott tillsammans med kall cava när fyrverkerierna exploderade ovanför hustaken!
När man efter ett lyckat och väldigt välsmakande nyårsfirande tror att man aldrig (eller iallafall inte på åtminstone ett par veckor) ska bli hungrig igen, är det konstigt nog väldigt mysigt att sätta sig vid ett välfyllt frukostbord, hälla upp en jättekopp te och njuta av januarisolen samt det faktum att ett helt nytt år väntar, fyllt med möjligheter. Gott nytt år!

2 kommentarer:

  1. Låter helt fantastiskt! Det vattnas i munnen o jag kan riktigt både se o smaka dessa läckerheter! Du är verkligen så duktig Lisen! Det ska ju både smaka gott o se gott ut o det verkar du verkligen lyckas med Lisen! Låter som ett mycket bra sätt att börja nya året! kram, Sofia

    SvaraRadera
  2. Tusen tack, Sofia! Med sådana gäster kan man bara njuta, alla hade med fantastisk mat och hjälptes åt under hela kvällen! Kram

    SvaraRadera