lördag 6 november 2010

Hungrig Hungarianstyle

Jag blev bjuden på ungersk middag – nudlar och pörkölt.  Fantastiskt gott! Samma vänner som försöker lära mig att uttala gulasch på rätt sätt (goojasch!?) gjorde en gryta full av möra högrevsbitar och mild men fyllig lök- och paprikasmak. Grytan fick gott sällskap av sallad, rött ungerskt vin och nudlar som värden tillverkade några minuter innan vi satte oss vid bordet.

Nudeljärn ska kunna vila på kastrullkanten medan smeten droppar ner
och förvandlas till stunsiga små nudlar i fina former.
Finns i plast och metall och är riktigt roligt att använda! 



Ägg, mjöl och lite vatten blandas ihop och körs av och an med en spatel i ett nudeljärn över en kastrull med kokande saltat vatten. Små klickar av smeten droppar ner, kokar ungefär en minut och tas sedan upp med hålslev.  Man kan också köra ner smeten genom nudeljärnet i en soppa under sista minuterna på spisen. Blir väldigt gott och mättande i t ex en buljongsoppa med grönsaker.

De färdiga nudlarna kan stekas på i lite olja om man vill innan servering.

2 kommentarer:

  1. Vart får man tag i ett nudeljärn

    SvaraRadera
  2. Har fått mitt av en ungersk kompis, vet tyvärr inte var man hittar ett!

    SvaraRadera