torsdag 25 november 2010

Kycklinglevermousse

Jag blev sugen på kycklinglevermousse och satte igång att googla recept. Det visade sig att det fanns mängder med fina förslag, några med gemensamma nämnare och andra mer originella. Till sist slutade det i alla fall med att jag experimenterade fram en egen variant. 


Moussen passar bra på t ex knäckebröd tillsammans med några kryddiga salladsblad och något lite syrligt som granatäpplekärnor. Annars är den perfekt att sätta fram på bufféer och smörgåsbord.

Så här blev mitt recept;
Stek 2 hackade gula lökar i smör.
Låt ungefär 4 msk söt sherry eller portvin och 2 msk cognac koka in i lökhacket och krydda under tiden med salt, peppar (jag använde en blandning av svart-, vit-, grön- och rosépeppar) lite paprikapulver, timjan och persilja.
Genomstek 500 g kycklinglever (fungerar jättebra med djupfryst, tinad) i smör och läggs sedan varma tillsammans med lökblandningen och knappt 200 g smör i en mixer. Kör till en slät smet och mixa sedan försiktigt i drygt 0,5 dl vispgrädde. Smaka av och krydda ev lite till med salt och peppar. Häll upp i en fin form, låt svalna och stelna i kylen.

tisdag 23 november 2010

Ibland är det helt ok att någon annan står vid spisen...



Mmm…  har varit på SPA i Torekov.  Händer inte så där väldigt ofta att man tar sig råd till sådant, vilket är synd eftersom det är så underbart när man väl gör det! Känslan av avkoppling och omsorg dröjer kvar länge på in- och utsida. Sköna behandlingar utförda av duktiga terapeuter varvade med, bastu, varma och kalla bad samt riktigt god mat och dryck har nog den effekten på de flesta!
Alla insmörjningar med diverse eteriska oljor med doft av citrus, rosmarin, oliv och citrongräs gjorde mig silkesmjuk men såklart också rejält hungrig! Tur då att en trerätters middag väntade i hotellets provisoriska (renovering under ett par veckor – såklart, inte ens på SPA kan man undgå detta) men fina matsal. En liten och väldigt dekorativ förrätt med carpaccio på hälleflundra, syltade kantareller, örtcrème, knaperstekta kavringssmulor och riven pepparrot inledde tillsammans med ett sydafrikanskt vin gjort på druvan chenin blanc.



Till det rökta och confiterade anklåret som kom sedan, serverades ugnsrostade persiljerötter, senapsstuvad spetskål, kokt potatis och en koncentrerad sky – väldigt höstigt, skånskt och oväntat bra kombinerat med en Amarone som matchade allt det salta perfekt.


Till dessert slängde restaurangen sympatiskt nog helt alla hämningar och dukade fram en dessertbuffé med mjölkchokladpannacotta med krokant ovanpå (jag gillar krisp!), pecannötspaj, en fin liten knäckig brulée med hjortron och för säkerhets skull en tiramisu med jordgubbar också. Smakade fantastiskt med ett glas sött (jodå tillräckligt sött för att klara sig bra i konkurrensen om smaklökarna) vitt ungerskt vin.



Har precis plockat undan efter tisdagens snabba pastamiddag.  Torkar av diskbänken och drömmer mig tillbaka till avkopplande musik, mjuka soffor och härlig massage…mmm.

onsdag 17 november 2010

Sushi






När jag var barn hade jag knappt hört talas om sushi. Det var hur spännande som helst när Molly Ringwald, som sin karaktär Claire i filmen Breakfast club från 1985, hade med sig en liten svart låda med rå fisk till lunch under den legendariska kvarsittningsdagen. Skumt, tyckte snygg-Judd Nelson/Bender. Och jag höll såklart med. Fast lite nyfiken blev jag allt. Så småningom slog Japantrenden till med besked även i Sverige och det blev allt lättare att hitta trevliga sushiställen. Jag  minns att jag inte var överimponerad första gången jag provade, men allteftersom lärde jag mig att uppskatta smakerna.
Nuförtiden kan jag inte tänka mig att vara utan en portion sushi lite då och då. Det kan nog inte Judd Nelson heller.

11-bitars Daimyo från Maguro i Malmö.
Här får man välja alldeles själv, vilket är tur eftersom jag ännu inte blivit sofistikerad nog att inse tjusningen med rå vitfisk...

måndag 15 november 2010

Hyllning till vardagskockarna

Att laga fantastisk mat med exklusiva råvaror i kombination med lugn och ro är ingen större konst. Egentligen. Det trixiga är att fixa till vardagsmiddagar dag efter dag när tiden är knapp, middagsgästerna är av varierande ålder och uppfattning om vad som är gott och budgeten inte tillåter kulinariska utsvävningar. Ibland har man kanske inte ens hunnit att handla.

I min kyl finns det allt som oftast diverse små burkar med rester från senaste dagarnas måltider. Antingen får det då bli buffé med en smakbit av varje sort eller så går jag lös med woken och drar ihop en panna à la salig blandning. En sådan kan t ex innehålla överbliven pasta, kalkonkorv, broccoli och uppvispat ägg. Med lite oregano och riven parmesan (och såklart ketchup till den som så önskar... och f ö är det väldigt nyttigt med tomatpuré), tända ljus på bordet och mobilerna på lite avstånd kan den förgylla vilken vardagskväll som helst.

söndag 14 november 2010

Den rosa kokboken


Även om jag är totalt usel på att följa recept till punkt och pricka (förutom när det gäller bakning då jag måste ha hjälp av hyfsat exakta anvisningar) så tycker jag mycket om att läsa kokböcker.  Att bläddra bland sidor med vackra bilder och texter om fantastiska råvaror och maträtter gör mig glad och inspirerad.
En av mina absoluta favoriter är Peter Normans ”Pink! – Den rosa kokboken” som är knökfull av livsglädje. Här finns underbara recept varvade med engagerande kärleksförklaringar till mat, platser runt om i världen, människor och upplevelser - lovely!


fredag 12 november 2010

Kladdkaka med stort K

Det finns hur många varianter som helst på kladdkaka, jag har t o m sett att det utlysts nationella recepttävlingar kring denna klassiker.  Jag älskar mitt välanvända recept som är pålitligt och ger en gudomligt god kompakt chokladdröm!  Dessutom går den att variera; dubblera/halvera, ge extra smak och struktur från nötter av olika slag, toppa med en chokladglasyr (fantastisk med mintchoklad efter lätta fiskrätter), klicka smeten i små aluminiumformar för portionskakor t ex vid picknickar även om man garanterat måste ta med fler än antalet vänner. Dessutom kan den göras ett par dagar i förväg.  Den fungerar också jättebra att frysa, servera kall eller rumstempererad, stapla  i kylen  –   alltså en otroligt praktisk och lätthanterlig  kaka!




Gott och snyggt med pistaschnötter i kladdkaka

Smält 300 g smör på ganska svag värme och bryt ner 200 g god mörk choklad i bitar så att allt smälts ihop till en blank sås som får svalna lite. Vispa under tiden 4 ägg med 4,5 dl strösocker till ett tjockt fluff. Sikta ner 3 dl vetemjöl tillsammans med 2 tsk vaniljsocker  och en liten nypa salt i äggfluffet och rör ihop. Rör ner chokladsmöret, blanda ordentligt och häll sedan ner smeten i en form med avtagbara kanter (ca 21 cm i diameter, behöver inte smörjas innan). Grädda mitt i ugnen, 200° i knappt 25 minuter och låt svalna i formen. Väljer man att göra småformar räcker smeten till 25-30 st och det räcker med 12 minuter i ugnen. Jag tycker att kakan är allra godast kylskåpskall när den är härligt kolaseg.  

Ute i kylan har nästan alla löv blåst ihop i stora våta högar. Jag gör en stor kopp te, sätter mig i mitt varma kök med en tallrik ljuvlighet och njuter...


torsdag 11 november 2010

Paj med bladspenat

Ikväll gör jag en paj med bladspenat, rökt lax och lite lök som fått steka sig mjuk. Täcker med ett ihopvisp av ägg, kaffegrädde , lite örtsalt, svartpeppar och en jätteklick cream cheese. Bra kombination, enligt mig i alla fall! Pajskalet är gjort på vetemjöl, grahamsmjöl, smör, lite iskallt vatten och torkad timjan. Egentligen skulle det ha blivit paj för någon vecka sedan men när något annat kom emellan stoppade jag in pajformen med den uttryckta degen i frysen. Det fungerar jättebra att köra in i ugnen (nästan direkt från frysen, låter formen tempereras lite) och förgrädda skalet innan fyllningen läggs i.





Jag tycker att pajskal förtjänar mer uppmärksamhet än vad de oftast får. Tillsätter man rejält med svartpeppar, timjan, riven parmesan eller västerbottenost, smulad oregano eller något annat man gillar och som kan passa med den fyllning man vill använda blir pajen ännu godare!

söndag 7 november 2010

Andra bullar



Sol i november... Härligt när det inträffar en söndag! Bakar bullar så att det doftar gott i hela huset. Med mycket kardemumma, kanel och vanilj i fyllningen och pecannötter och farinsocker ovanpå. Och så provade jag att klicka ner rumsvarmt smör i degen medan jag blandade i mjölet istället för att smälta det och blanda med mjölken som vanligt. Blev fluffigt och gott!


lördag 6 november 2010

Hungrig Hungarianstyle

Jag blev bjuden på ungersk middag – nudlar och pörkölt.  Fantastiskt gott! Samma vänner som försöker lära mig att uttala gulasch på rätt sätt (goojasch!?) gjorde en gryta full av möra högrevsbitar och mild men fyllig lök- och paprikasmak. Grytan fick gott sällskap av sallad, rött ungerskt vin och nudlar som värden tillverkade några minuter innan vi satte oss vid bordet.

Nudeljärn ska kunna vila på kastrullkanten medan smeten droppar ner
och förvandlas till stunsiga små nudlar i fina former.
Finns i plast och metall och är riktigt roligt att använda! 



Ägg, mjöl och lite vatten blandas ihop och körs av och an med en spatel i ett nudeljärn över en kastrull med kokande saltat vatten. Små klickar av smeten droppar ner, kokar ungefär en minut och tas sedan upp med hålslev.  Man kan också köra ner smeten genom nudeljärnet i en soppa under sista minuterna på spisen. Blir väldigt gott och mättande i t ex en buljongsoppa med grönsaker.

De färdiga nudlarna kan stekas på i lite olja om man vill innan servering.

fredag 5 november 2010

Hummer



Underbara, färgrika höst!
Röda löv och röda humrar...


Det finns inte mycket som slår svensk hummer och champagne. Nu när fisket har varit lovligt i över en månad har priserna sjunkit lite, humrarna är fullmatade och liksom bara väntar på att kokas med dillfrön, salt och socker är det underbart att förgylla en kväll med en eller ett par av dessa läckerheter. Lyx! En lyx jag tycker att man ska unna sig någon gång ibland om man nu gillar det.
Och det gör man. 



Avnjuts lämpligen med champagne, gott bröd och lite smält smör… himmelskt! Sedan kokar man en fond på hummerskalen, konjak, tomatpuré och rotfrukter – häpp, så har man en fantastisk grund till soppa eller sås. Recycling i ordets godaste bemärkelse!


torsdag 4 november 2010

Torsdag

Hemgjord  (i detta fallet systerlagad) ärtsoppa är väldigt, väldigt gott! Med gott om timjan i och stora tärningar av fläsk, en del ärter som ännu inte kokats sönder i en simmig soppa  som får ytterligare smak av härlig skånsk grov senap.  Förstår att det är torsdagarnas paradrätt! Däremot fattar jag inte riktigit vitsen med punsch till, hur kom man på denna kombination?



Fast nästan vad som helst är ok bara det följs av pannkakor! Jag är en sann pannkaksperson, älskar pannkakor, plättar, ugnspannkakor, crêpes och galetter i alla former. Min mormor gjorde en fantastisk ugnspannkaka med köttfärsfyllning, den mest önskade rätten när vi barnbarn fick bestämma vad som skulle ätas. Plättjärnet i min kökslåda är arvegods, på det har plättar till många skolutflykter gräddats. Pannkakor fungerar i princip alltid på små sjuka eller matstrejkande barn och kan göras i massor med varianter för att passa olika allergier etc. Pannkakor är helt enkelt suverän mat! Dessutom är det lite meditativt att steka dem, särskilt om man har ett par tre järn i gång. Sedan är det bara att njuta av gyllene, frasiga lätt smörsmakande härligheter. Allra helst med socker och pressad citron...

Finns det någon som inte blir glad av en jättehög med pannkakor?