lördag 22 januari 2011

Fredagsknyte

Ännu en mysig, rolig och lyckad knytekväll! Denna gång med nu- och dåvarande jobbkompisar från operationsavdelningen där jag tillbringar min arbetstid.
Tänk så bra det kan bli när alla bidrar med något, precis så enkelt eller genomarbetat som var och en vill/orkar/hinner. Samling kring vin och lite sista plock där alla hjälps åt och berättar vad som har tagits med. Sedan fyller man tallrikarna och sätter sig till en lååång och mysig måltid!




Denna gången fanns det citronbröd, diverse ostar med fikonmarmelad, havtornssylt och nötter, blandade kex, nachos med salsa på tomat, basilika och rödlök, välkryddade kycklingben, potatis- och västerbottenterrin, små krabbpajer, filoknyten med ricotta, spenat och parmesan, körsbärstomater fyllda med ägg, ansjovis och oliver (gubbröra goes mediterranean!), gratinerade champinjonhattar med vitökscrème och knaperstekt bacon, scampi med vitlök och sambal oelek, salami, chorizo, breasola, lufttorkad skinka, ananas med skinka, pesto, grönsallad med avocadodressing på buffén. Helt fantastiskt!







Vi avrundade med en kaka med smak av vit choklad, lime och kokos samt vispgrädde och en sås på mixade jordgubbar till. Kakan var väldigt kladdig i mitten och ganska bakad i kanten, så nästa gång jag gör den (snart, hoppas jag!) kommer jag att ändra tid och temp enligt nedan. Man kan också göra halv sats och korta gräddningstiden till ca 30 minuter.

Smält 300 g smör och bryt ner 300 g vit choklad. Smält och blanda.

Vispa 4 ägg med 3 dl strösocker

Släng i en nypa salt

Pressa i saft från en lime och finrivet härligt grönt skal från två.

Sikta ner 3, 5 dl vetemjöl i den fluffiga äggsmeten, blanda ihop och tillsätt det ljumma chokladsmöret under omrörning

Smöra en form med avtagbar kant, och skaka runt riven kokos så att botten och kanter är täckta.

I med smeten, grädda i 180 grader ca 40 minuter (min ugn är inte att lite på, så kör på känn!). Täck med folie om ytan börjar bli för brun

Kakan är godast om man gör den dagen innan (håller några dagar till i kyl) och äter den ganska kall. Jag hade lite florsocker och citronmelissblad på och serverade den på mitt fina, gula tårtfat från Jellybean, en mycket välanvänd födelsedagspresent.


1 kommentar: