fredag 4 mars 2011

Thai cooking class



En väldigt varm dag i slutet av februari (jo de finns, bara inte så väldigt ofta i Sverige) deltog  jag i en ”Thai cooking class” i regi av http://www.ecokhaolak.com/. Det blev en väldigt rolig upplevelse, mycket tack vare den fenomenala kursledaren Kwan.
Hon började med att ta sina fem (samtliga svenska) kursdeltagare till Khao Laks fresh market.Om vi hade varit ute efter de allra möraste köttbitarna, den mest perfekta lobstern eller de absolut bästa grönsakerna skulle vi ha varit där vid 01.30-tiden på natten tillsammans med hotellkockar, restaurangägare och andra likasinnade. Tacksamt nog fanns det dock mycket kvar att se även  vid den mer humana 10-tiden när vi gick in under det stora plåttaket och fyllde näsorna med spännande dofter.



Kwan visade, berättade, lät oss dofta och smaka på flera råvaror och uppmuntrade hela tiden till frågor. Det viktigaste i thailändsk matlagning var enligt henne att man själv lär sig att förstå vilka smaker man uppskattar och hur man uppnår dem. Balansen mellan salt, sött, syra och hetta är fundamental och det är helt upp till var och en att upptäcka vad just man själv tycker om. Kwan guidade oss mellan diskarna och förklarade skillnaderna mellan ljus och mörk soya, hur fisksås produceras  (fast det är lika bra att förtränga) , hur olika currypastor tillverkas och vad som skiljer dem åt, vad man ska tänka på när man köper fisk, färska örter och grönsaker etc .



Kwan som var dotter till risodlare, berättade om hur hon växt upp med respekt för det hårda arbetet bakom varje litet färdigproducerat riskorn och om hur hon som barn varje morgon vaknade till ljudet av sin mammas stötande med morteln när dagens currypasta skulle tillverkas.




 I alla thailändska kök, oavsett hushållets ekonomi, finns ett kylskåp, en fläkt och en riskokare. Det finns alltid varmt ris att erbjuda, och påståendet att thailändare äter konstant bekräftades av en fnissande Kwan som förklarade att det ständiga småätandet och tankarna på att hela tiden hitta balans i maten gör att man håller sig pigg och frisk i värmen.  I Thailand äter de flesta på restaurang, vid rullande gatukök eller i s k hemmakök (vanliga familjer som ställer fram ett par bord extra åt hungriga förbipasserande) varje dag, det är helt enkelt billigare och enklare nuförtiden när familjerna är mindre och kvinnor jobbar utanför hemmen.

Efter besöket på marknaden åkte vi till en liten oas http://www.villamangosteen.com/ långt ute i en gummiplantage. Resorten som var otroligt stillsam och inbjöd till total avkoppling drevs för tillfället av en familj från Malmö.


Vi fick ännu en genomgång av kryddor, grönsaker och smaker innan vi raskt sattes i arbete med att dekorera tallrikar med tomatrosor och gurka som formades till blad. Alla thailändska barn undervisas i konsten att skära och forma frukt och grönsaker till blommor och figurer för att kunna smycka och dekorera mat.

Därefter tog själva matlagningen vid. Allt var förberett till oss så att fokus låg på att hitta rätt smaker, inte på att rensa, hacka och skära vilket egentligen tar ganska lång tid med tanke på alla ingredienser
Över öppna små eldar i tegelklädda metallhinkar friterade vi äggnudelsvepta räkor, wokade ihop chicken cashewnut och gjorde panaengcurry med kyckling och massor av limeblad.




Det smakade verkligen otroligt gott alltihop och Kwan var mycket nöjd med att ingen hade bränt något (eller någon). Hon bjöd på tillbehör i form av små torkade och friterade fiskar (för den som  ville få i sig massor med kalcium och undvika benskörhet) och ytterligare en sorts currypasta. Överhuvudtaget tänker thailändare myckte på vad maten innehåller och hur den påverkar hälsan. Var och en anpassar måltidernas innehåll efter just sina behov.
Vi fick diplom och återvände glada och fullproppade med mat och nya kunskaper till våra respektive hotell. Jag hade inte varit hemma många timmar i Sverige innan thailändska butikerna vid Möllevångstorget  i Malmö fick besök. Nu blir det thai-cooking lite oftare även hemma vid min spis!

1 kommentar:

  1. Då kanske du kan satsa på en sk hemmakök också så man kan komma förbi hungrig och slå sig ner vid ett extra bord?
    Låter fantastiskt gott iallafall!
    Kram
    H

    SvaraRadera