söndag 22 december 2013

Julig kaka





En mäkta maffig kaka är den klassiska morotskakan. Jag gjorde en lite juligare variant med smak av pepparkaka till en buffé häromdagen. Utöver morötterna rev jag ner en stor rödbeta med den inre bilden av att kakan skulle bli tjusigt röd. Smeten blev knallcerise och såg ganska festlig ut men den färdiga kakan blev mest brun.

Halva satsen hade nog räckt eftersom kakan är så mäktig. Fast frostingen ovanpå ska man aldrig halvera, måste ju vara en massa gott fluff på en morotskaka!

4 ägg vispas ljusa med
4 dl socker (jag tog rörsocker)

350 g finrivna morötter/rödbetor och
2,25 dl neutral olja blandas ner

Blanda
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
en halv påse pepparkakskryddor




Sikta ner i smeten. Blanda väl och häll upp i 24 cm springform. Om du vill kan du också blanda i

1 dl valnötter

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 55 minuter. Lägg över folie mot slutet om kakan börjar bli mörk.

När kakan har svalnat helt brer du på en härlig smet som du vispat ihop av

50 g mjukt smör
200 g Philadelphia
2,5 dl florsocker
Rivet skal av citron och apelsin
Saft av en liten citron

Pudra över med kanel om du vill. Kakan håller flera dagar i kylen och blir bara saftigare efter ett par dygn.



Gott med en kopp te i den mörka decemberkvällen när katten, som fullkomligt bemästrar konsten att slappa, snusar intill.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar