lördag 4 januari 2014

Granatäpple

Frukternas frukt för mig är nog granatäpplet. Vackert både utanpå och inuti, gott och - enligt flera källor - väldigt hälsosamt.
Det finns två "huvudsorter", en riktigt röd med mörkt röda kärnor och en gulröd variant med bleka kärnor. Jag har bara använt de röda.






Hade turen att hitta riktigt fina häromdagen. Jag köpte tre stycken och eftersom de var ovanligt stora (från USA...) vägde de mer än två kilo tillsammans.

Nu har jag pillat kärnorna ur två av dem. Lite bökigt och tidskrävande, kan tyckas, vilket är skälet till att jag dumt nog ibland drar mig för att köpa hem granatäpplen.

Jag brukar dela granatäpplet i fyra delar, vränga skalet ut och in i en stor skål med vatten och pilla loss envisa kärnor med fingrarna under vattenytan. Då slipper man nedskvätt kök och dessutom flyter de små vita delarna man inte vill ha med upp till utan och kan lätt plockas bort. Efter en snabb sökning kan jag säga att sätten är många och säkert är det så att alla sätt är bra utom de dåliga. Iallafall är det värt arbetet och när jag silat bort vattnet har jag en skål med rubinröda kärnor som håller fint i kylen några dagar.







Njuter nu av de fina kärnorna i sallad och smoothies och hoppas att alla antioxidanter och v-vitaminer ska hålla grasserande vintersjukor på behörigt avstånd!

Granatäpplekärnor går att frysa och efter att ha fattat det kommer jag nog oftare att köpa frukten. I frysen kan de dock bli lite "slöfsiga" och passar nog bäst o smoothie.

Hittade också granatäpplekärnor i frysdisken på ICA, bra att ha hemma när man inte hittar frukten.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar